Unirea şi reunirea noastră

Unirea în istoria românilor

Unirea

Unirea și reunirea ne face mai puternici.

Ieri s-au împlinit 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Istoric vorbind ne-am mai bucurat și întâlnit cu unirea sub domnia lui Mihai Viteazul în anul 1600. Iar în 1918 cu „…unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România” sub domnia regelui Ferdinand I și a reginei Maria, realizându-se România Mare.

Importanța unirii

Actul unirii aduce cu sine alăturarea mai multor indivizi, mai multor forțe în vederea atingerii acelorași obiective și idealuri, ne face mai puternici. (1)

Importanța reunirii

Dar cu această ocazie, voi prezenta un aspect particular al unirii, reunirea. Așa cum am subliniat în articolul „Urare de anul nou pentru suflet”, în urma unor evenimente traumatice puternice părți din noi rămân prinse în trecut. Ajungi să fii influențat de aceste părți cu tine, în prezent. Porți povara lor și uneori părți care nu îți aparțin. Prezența lor este semnalată de simptome de care nu poți scăpa chiar dacă apelezi la diverse tratamente și uneori în ciuda eforturilor tale de zi cu zi.

De aceea, un element foarte important din cadrul terapiei primei cauze este reunirea părților din trecut cu cel/cea care ai fost atunci când evenimentele care te-au separat au avut loc. În același timp, în cadrul terapiei, pe lângă reunirea trecutului cu cele care îi aparțin, te voi ghida și către reunirea ta din prezent, a celui/celei de aici și acum cu ceea ce îți aparține aici și acum, în prezent.

Exemplu de reunire

Un exemplu în acest sens poate fi următorul. La un moment dat, copil fiind ești bătut de unul dintre părinți pentru ceva ce se poate întâmpla oricărui copil să facă. Ai spart un obiect sau ai luat o notă mică la școală. Înainte să primești bătaie sau în timp ce ești lovit încerci să te aperi. Vrei să exprimi ceea ce simți. Vrei să spui ce s-a întâmplat și ai ajuns în situația respectivă. Dar părintele te lovește în continuare și spune să taci că știe mai bine ce ai făcut. Sau să taci pentru că vorbești numai prostii.

Această conjunctură de emoții, loviri și reprimare te-a făcut să te închizi în tine. Să taci. Dar ai reușit să taci pentru că ai renunțat la partea din tine care dorea (așa cum este și normal) să se exprime. Prin această renunțare apare separarea unei părți din tine ca ființă întreagă. Ca urmare, la maturitate, poate să apară frica de a vorbi când țipă cineva. Sau blocajul în cazul în care ești amenințat cu violență. Și alte asemenea simptome.

Reunirea ca eliberare

Redescoperirea părții tale pierdute care dorea să vorbească și aducerea ei înapoi la tine, la cel/cea din copilărie este reunirea de care ai nevoie pentru a te elibera de frică. Eliberându-te de frică partea din tine care poate să se exprime și îți aparține aici și acum se reunește cu tine. Își reia locul în prezent contribuind în mod pozitiv la felul în care îți trăiești și percepi viața.

Reunirea deschide calea către transformare

În același timp, dacă ai fost în postura de părinte care ai acționat așa asupra copilului, de cele mai multe ori furia acumulată din alte motive o reverși asupra copilului. Aceste motive pot fi generate de relația tensionată cu partenerul de viață, o situație care a apărut la serviciu sau un comportament preluat de la proprii părinți. De cele, cele mai multe ori motivele furiei nu au legătură cu copilul asupra căruia îți verși furia. Există și în această situație o reunire care este benefică. Tu cel din momentul în care ți-ai bătut copilul îți poți lua furia care îți aparține înapoi. Deși poate părea contra intuitiv ai nevoie să îți iei furia înapoi și o poți face din trei motive:

  • pentru că este o parte din tine;
  • pentru că doar când ești întreg, ca unul ești cel mai puternic;
  • pentru că doar atunci când o parte din tine se întoarce la tine și ești iar întreg poți transforma furia sau acea parte din tine în altceva.

În plus, îți vei elibera copilul de la acea vârstă, când ți-ai revărsat furia asupra lui, de o povară care nu îi aparține. Îi vei reda șansa să se manifeste ca un adult sănătos și puternic aici și acum.

Potențialul maxim

Din aceste motive, reunirea este un proces de mare importanță. Și nu mai este nevoie să fac distincția între viața de zi cu zi și terapie pentru că în esență sunt același lucru. Diferit este doar contextul în care terapia primei cauze și viața de zi cu zi se desfășoară.

Eliberează-te de trecut reunindu-te cu părțile care îți aparțin și au rămas blocate. Doar când ești întreg, ca unul ești cel mai puternic și îți poți trăi viața la potențialul maxim.

(1) Din acest motiv te sfătuiesc să acorzi mai multă atenție când cineva provoacă acțiuni care unesc oamenii și când provoacă acțiuni care îi dezbină. Îți va fi mai ușor să alegi calea potrivită pentru tine.

Imaginea este realizată de XXN şi este utilizată sub licenţa Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Share
Posted in Despre terapie, TransformăTagged , ,