Atinge-ți obiectivul cu sprijinul a 10 perspective valoroase

Perspectivele multiple te ajută să îţi atingi obiectivul.

Perspective multiple.

Zilnic îți propui și îndeplinești obiective: să ajungi undeva, să te îmbraci într-un anume fel, să mănânci ceva anume, să cumperi ceva șamd. Și te descurci suficient de bine încât în ansamblu să ai un sentiment pozitiv în legătură cu acestea.

 • Însă cum rămâne cu obiectivele care îți schimbă în mod pozitiv întreaga viață?
 • Cum rămâne cu aspirațiile, visurile și dorințele tale majore?
 • Chiar mai presus de atât, cum îți atingi acele obiective prin care uneori schimbi nu doar propria ta viață, dar și a celor din jurul tău?
 • Și peste toate acestea, ce faci să îți atingi acele obiective care oferă sens vieții tale?

Există multă literatură online și tipărită care încearcă să îți ofere răspunsuri la aceste întrebări. În completarea acestor informații și nu pentru a le înlocui vin perspectivele prezentate în acest articol. Sursa lor o reprezintă practica terapiei primei cauze. De aceea vei întâlni constant referiri la aceasta.

În cazul terapiei primei cauze miza obiectivului terapeutic este mare din două motive. Pe de o parte, când vi la terapie dorești să rezolvi o problemă cu un impact major din viața ta. Pe de altă parte, efectele unei singure ședințe de terapie îți vor schimba viața și modul în care o percepi.

Ca urmare a acestor considerente metoda folosită în atingerea obiectivului terapeutic scoate la iveală perspective valoroase ce pot fi folosite și de tine în viața de zi cu zi pentru a-ți atinge obiectivele. Valoarea o oferă două caracteristici:

 • Adaptabilitatea – cele 10 perspective pot fi folosite alături de multe alte metode care te ajută să îți îndeplinești obiectivele.
 • Libertate – deși valoroase, perspectivele nu te fac prizonierul unui fel de a fi sau de a face ci te încurajează să îți găsești propriul fel de a acționa, de a te adapta și de a fi liber să îți alegi calea pe care să o urmezi către obiectivele propuse.

Înainte de a începe prezentarea fiecărei perspective în parte îți reamintesc importanța formulării obiectivului. Am prezentat acest subiect în articolul „7 recomandări utile când stabilești obiective”.

Dincolo de planul teoretic – Prima perspectivă

Îndeplinirea unui obiectiv se sprijină în general pe un plan de acțiune. Cuvântul cheie este „se sprijină” spre deosebire de cuvântul „depinde” de un plan. Această aparent mică, dar foarte importantă diferență îți asigură:

 • Flexibilitatea necesară să te adaptezi la neprevăzut;
 • Să identifici oportunitățile pe măsură ce apar;
 • Să ajustezi direcția eforturilor pe care le depui.

Acestă perspectivă este utilizată și de armată sub următoarea formă:

 • Stabilirea obiectivului: cucerirea unui deal cu importanță strategică;
 • Realizarea planului de acțiune pentru îndeplinirea obiectivului;
 • Sublinierea orientării pe obiectiv și nu pe detaliile planului.

Aceasta înseamnă că atunci când apar elemente neprevăzute (și apar de fiecare dată), să păstrezi atenția pe îndeplinirea obiectivului și nu pe respectarea detaliilor planului inițial.

Planul inițial, teoretic are rolul de a estima bugetul de resurse, de a stabili un ritm sustenabil de acțiune și o finalitate previzibilă sau în acord cu alte etape ale unui plan mai mare. Planul practic este cel dezvoltat pe parcursul execuției ca urmare a menținerii atenției asupra obiectivului.

În esență, urmează calea care ți se deschide și nu cu orice preț calea planificată. În acest fel îți asiguri mai multe șanse de a-ți îndeplini obiectivul.

Deschiderea la minte îți oferă mai multe opțiuni – A doua perspectivă

În cadrul terapiei chiar și problemele aparent identice au de fapt o multitudine de particularități. Iar aceste particularități și doar acestea aștern drumul către rezolvarea problemei cu care ai venit la terapie.

La fel și în cazul unui obiectiv pe care îl ai de îndeplinit. Particularitățile, detaliile sunt cele care îți deschid opțiunile potrivite pentru a merge mai departe pe drumul spre îndeplinirea obiectivului. La fel ca și în cadrul terapiei, metoda de a-ți păstra mintea deschisă este una la îndemână. Pune întrebări în loc să presupui și fi atent la răspunsurile care vin în loc să anticipezi.

Întrebările îți sunt de ajutor pentru a clarifica ceva, a verifica informația și pentru a identifica cel mai important aspect al unei situații. Astfel, depășești paradigma confirmării propriilor puncte de vedere și poți căuta sensul, înțelesul și direcția situațiilor.

Deschiderea la minte înseamnă să pleci de la premiza dorinței de cunoaștere spre deosebire de dorința de confirmare a cunoștințelor pe care le ai deja. Vei acumula noi informații și vei putea identifica noi oportunități.(1)

Blocajele ca obiective imediate – A treia perspectivă

Pe parcursul terapiei se poate întâmpla să nu mai poți continua procesul de explorare către prima cauză a problemei pe care dorești să o rezolvi. În acest moment, conform metodei terapeutice blocajul devine obiectiv imediat. Pasul următor este identificarea sursei blocajului, a factorului care îl generează.

Poți face același lucru în cazul în care te lovești de un blocaj în străduințele tale de a-ți atinge obiectivul. Pune următoarea întrebare:

 • „Cine, ce sau care este sursa acestui blocaj?”

Poți adapta întrebarea particularităților situației cu care te confrunți astfel:

 • „Ce mă împiedică să îmi fac exercițiile de sănătate în această seară?”
 • „Care este motivația clientului să nu îmi accepte oferta pe care i-am făcut-o?”
 • „Cine are cel mai mare interes ca lucrurile să rămână neschimbate?”

Sau

 • „Ce îmi consumă cel mai mult energia?”
 • „Care este principalul factor care mă face lipsit de motivație?”
 • „Cine mă împiedică de fapt cel mai tare să îmi îndeplinesc visul, obiectivul?”

De cele mai multe ori, sursa blocajelor este un exces (prea mult din ceva), un element situat la locul nepotrivit sau lipsa a ceva. În cazul în care blocajul este generat de o persoană, aceasta fie consideră că va pierde ceva renunțând la blocaj, fie încearcă să obțină ceva menținând blocajul.

După ce ai identificat sursa blocajului poți face pași concreți pentru a te elibera de acesta în funcție de cauze și de condițiile corespondente acestora.

Validarea deciziilor – A patra perspectivă

Validarea deciziilor este parte a primei perspective, însă datorită importanței o introduc ca perspectivă separată.

Pe parcursul sesiunii de terapie, ca urmare a accesului la subconștient și chiar dincolo de acesta, cantitatea informației disponibile este uriașă. Pentru a păstra orientarea în direcția obiectivului terapeutic pun întrebarea:

 • „Are legătură acest lucru cu obiectivul (terapeutic)?”

Răspunsul „Da.” sau „Nu.” îmi oferă posibilitatea de a te îndruma mai departe în direcția potrivită.

În același fel te poți îndruma și tu pe tine pe calea care duce la îndeplinirea obiectivului pe care ți l-ai propus. În momentul în care ai de făcut o alegere sau de luat o decizie pune-ți întrebarea dacă alegerea sau decizia respectivă este în acord cu obiectivul pe care ți l-ai propus. (2)

Această abordare îți poate fi cu atât mai utilă atunci când apare tentația să faci altceva decât să acționezi în vederea atingerii obiectivului propus.

Accesul la resurse – A cincea perspectivă

Când ajungi la terapie ai de fapt toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți rezolva problema. Ceea ce te împiedică să îți rezolvi singur problema este că nu ești conștient de ele sau implicit de accesul la aceste resurse. Te voi îndruma și îți voi facilita accesul la aceste resurse în timpul terapiei.

O situație similară are loc și atunci când îți stabilești un obiectiv pe care vrei să îl atingi. Resursele tale sau o parte din ele îți rămân ascunse atâta timp cât explorezi pericolele sau dificultăţile doar din punct de vedere teoretic. Din punct de vedere teoretic, pericolele şi dificultăţile la care te poți gândi sunt nelimitate, dar în același timp soluțiile, resursele pe care le ai la îndemână sunt limitate. Această contradicție te blochează și îți blochează și accesul la resursele de care dispui. Ieșirea din acest impas este dată de două lucruri:

 • Să limitezi explorarea teoretică a pericolelor şi dificultăţilor potențiale la doar câteva niveluri de adâncime.
 • Să îți faci o prioritate din a trece la acțiune.

Trecând la acțiune faci tranziția benefică de la pericole şi dificultăţile potențiale infinite la pericole şi dificultăţi concrete legate de un context. Și poate cel mai important, te face să cauți soluțiile potrivite și nu soluțiile teoretice ceea ce aduce cu sine și dezvăluirea resurselor de care ai de fapt nevoie. Așadar, în îndeplinirea unui obiectiv nu te lăsa pradă pericolelor şi dificultăţilor teoretice ci înfruntă pericolele şi dificultăţile concrete. Astfel, acţionând vei identifica soluțiile potrivite.

Ancorarea pozitivă – A șasea perspectivă

Terapia primei cauze presupune retrăirea momentelor dificile care stau la baza problemei cu care te confrunți. Pentru a putea face acest lucru într-un mod benefic, te voi îndruma mai întâi către un moment pozitiv care a avut loc înaintea celui traumatic. Acestă ancorare într-un moment pozitiv te încarcă cu resurse și energie pentru a putea parcurge în deplină conștiență momentul traumatic. Retrăirea momentelor traumatice ajută la îndeplinirea obiectivului terapeutic, la rezolvarea problemei.(3)

Din punct de vedere al obiectivelor din viața de zi cu zi această perspectivă te poate ajuta și pe tine. Înainte de a porni la drum umple-te de sentimente pozitive, de energie. Poți face asta dacă urmărești, citești, asculți și vezi cum au reușit alte persoane ceea ce și-au propus ca obiectiv similar.

În plus, reamintește-ți și retrăiește cu cât mai multe detalii posibile momentul acela în care s-a schimbat ceva în tine și ți-ai propus să îndeplinești obiectivul către care te îndrepți acum, momentul în care a apărut primul sau cel mai important gând de la care ai pornit și ți-ai stabilit obiectivul.

Această conștientizare te va reconecta cu sursa pozitivă, cu resursele interioare care ulterior îți vor fi de folos pentru a-ți păstra motivația, pentru a merge mai departe.

O nouă viziune asupra termenului de execuție – a șaptea perspectivă

Obiectivul terapeutic are ca termen sfârșitul primei sesiuni de terapie. Este adevărat că în cazul terapiei primei cauze, o sesiune de terapie poate dura și patru ore. În marea majoritate a cazurilor însă, este suficientă o sesiune pentru a rezolva o problemă cu rezultate pentru tot restul vieții. În cazul problemelor complexe poate fi nevoie de până la șapte sesiuni de terapie pentru rezolvarea aceleiași probleme, însă de fiecare dată contextul este unul finit. Abordarea problemei se face într-un cadru care are un început și își propune un termen clar de rezolvare.

Avantajul acestei abordări este dat de focalizarea resurselor pe de o parte, iar pe de altă parte asigură un progres bazat pe o experiență anterioară clară și încheiată care te eliberează de trecut. Eliberarea de trecut, chiar și de momentele deosebit de frumoase ale acestuia îți asigură prospețime și privilegiul de a te bucura pe deplin de experiențe noi.

De aceea, chiar și în cazul obiectivelor generoase de genul: să fiu sănătos, să fiu eu însumi, acordă-ți un termen. Pe lângă faptul că acest gen de obiective generale nu te ajută prea mult în construirea planului din cauza formulării deficitare, nevoile tale pentru a-l îndeplini și condițiile de mediu în care acționezi se schimbă cu timpul.

Stabilirea unui termen rezonabil pentru îndeplinirea lor îți oferă posibilitatea să înveți din experiența de până atunci și să te adaptezi pentru o mai bună îndeplinire a aceluiași obiectiv în perioada următoare. Sau eventual să treci la un nou obiectiv pentru că în urma bunelor practici pe care le-ai dobândit și care s-au transformat în obiceiuri îți îndeplinești obiectivul inițial cu foarte puțin efort.

În concluzie, te invit să stabilești formulări cât mai clare și termene rezonabile pentru obiectivele tale.

Naturalețe – A opta perspectivă

La stima de sine contribuie în mod pozitiv nivelul de determinare pe care îl ai pentru a păstra obiectivul pe care ți l-ai propus. Perseverența în păstrarea unui anumit obiectiv are atributele sale pozitive, însă nu este un factor absolut. Natura lucrurilor și lucrurile din natură sunt supuse schimbării, iar naturalețea urmărește și ea acest principiu al schimbării prin adaptare.

Copleșit fiind de nenumăratele situații în care ai renunțat, te poți întreba la fel de firesc cum să îți păstrezi naturalețea, flexibilitatea, adaptabilitatea și în același timp să exersezi determinarea.

Deși nu este o situație des întâlnită, obiectivul terapeutic poate fi schimbat în timpul sesiunii de terapie, dar nu în orice condiții. Aceste condiții specifice au valoare și în viața de zi cu zi.

Poți schimba obiectivul pe care îl ai dacă:

 • Motivația schimbării este ancorată în experiența practică de până acum a acțiunilor desfășurate pentru îndeplinirea obiectivului curent. Cu alte cuvinte, ajungi să îți dai seama din experiența acumulată că obiectivul pe care ți l-ai stabilit inițial nu mai este potrivit pentru tine.
 • Condițiile în baza cărora ți-ai stabilit inițial obiectivul s-au modificat substanțial.
 • Conjunctura în care ești nevoit să îți îndeplinești obiectivul s-a modificat în așa fel încât dacă ai rămâne în contextul prezent este total în detrimentul tău.
 • Schimbi obiectivul inițial cu un altul.

Îți poți păstra determinarea dacă decizia de a înlocui obiectivul este una conștientă cu privire la motive și fundamentată în factori pe care îi poți identifica cu ușurință.

Obiectivele neîndeplinite, un altfel de progres – a noua perspectivă

Deși cu rezultate spectaculoase, terapia primei cauze este caracterizată de un puternic factor provocator ceea ce o face să nu fie potrivită oricărei persoane, iar în unele cazuri ca obiectivul terapeutic să fie îndeplinit doar parțial.(4)

Ceea ce însă este nevoie și în cadrul terapiei denotă profesionalism și aduce progres este precizarea clară, fără învinovățire a cauzelor care împiedică îndeplinirea obiectivului terapeutic.

În cazul tău, în viața de zi cu zi, poți transforma un obiectiv neîndeplinit în factor de progres cu următoarele condiții:

 • Să identifici clar motivele și cauzele care au condus la neîndeplinirea obiectivului.
 • Să recunoști sincer fără să te învinovățești contribuția ta în generarea acestor cauze.
 • Să pui întrebări pentru a identifica dacă ai fi putut face ceva diferit.
 • Să identifici prima cauză și momentul crucial când obiectivul a devenit de neîndeplinit.
 • Să stabilești un nou obiectiv în baza experienței acumulate și a răspunsurilor la întrebările precedente.

În ciuda educației primite la școală, greșeala și obiectivele neîndeplinite sunt nefaste doar sub umbrela perseverenței în direcții dovedite ca fiind nepotrivite. Altfel, asumate în mod sănătos ca etape, ca experiență pot avea o contribuție pozitivă importantă în dezvoltarea personală.

Maximizarea beneficiilor – a zecea perspectivă

Înainte de finalul ședinței de terapie, după ce obiectivul terapeutic a fost îndeplinit voi sublinia energiile pozitive primite prin transpunerea lor în viața de zi cu zi. Metoda este simplă și foarte eficientă și se rezumă la o întrebare:

 • „Ce poți face acum (după îndeplinirea obiectivului terapeutic) și nu puteai face înainte?”

Această transpunere ancorează efectele benefice ale sesiunii prin exprimarea lor în acțiuni de zi cu zi. La fel poți face și tu după ce ai îndeplinit un obiectiv. Te poți întreba:

 • „Ce pot face acum și nu puteam face înainte?”

Și ca să îți fie mai ușor, pune întrebarea în mod intenționat pentru cele mai importante aspecte, persoane și conjuncturi din viața ta.

 • Spre exemplu: „Ce pot face acum că am reușit să citesc acest articol lung până la capăt și nu puteam face înainte?” 🙂

Dincolo de aspirațiile mentale, intelectuale, fă-ți curaj și acționează pentru a-ți îndeplini obiectivele și cu sprijinul acestor 10 perspective.

Note:

(1) Ai mai multe informaţii disponible despre importanţa deschiderii la minte aici.

(2) Metoda a fost folosită și de compania americană de transport aerian Pan Am. Obiectivul lor era să devină și să rămână compania cu cele mai mici prețuri la biletele de călătorie cu avionul. În aceste condiții, la un moment dat, au făcut un sondaj de opinie pentru a evalua gradul de satisfacție al clienților. La rubrica sugestii mulți pasageri au menționat că ar fi cu mult mai satisfăcuți dacă ar introduce în masa servită și un sandviș cu pui. În momentul în care departamentul de marketing a prezentat CEO-ului rezultatele sondajului acesta a întrebat: „Dacă am introduce sandvișul cu pui în masa servită clienților am mai putea oferi cele mai mici prețuri la biletele de călătorie?”. Răspunsul a fost negativ și astfel obiectivul companiei a putut fi atins și în continuare. De fapt, motivul pentru care pasagerii alegeau compania Pan Am erau prețurile avantajoase și nu diversitatea mesei primite.

(3) Găseşti o listă cu cele mai frecvente probleme rezolvate cu ajutorul terapiei primei cauze aici.

(4) Poți citi mai multe despre aspectul provocator aici.

Share
Posted in Despre terapie, DezvoltăTagged , ,