Nu ești obligat să trăiești o viață în care timpul să treacă repede

Of, ce repede trece timpul

Timpul percepția.

Parcă timpul trece foarte repede.

Timpul și trecerea sa deși abordate în nenumărate rânduri prezintă în continuare un interes important pentru mulți dintre noi. Chiar și în cazul tău, chiar dacă nu ai stat să elaborezi analize filozofice pe marginea timpului ai observat cel puțin un aspect al său: cât de repede pare să treacă. Dacă ar fi să rezumi ce ai făcut în ultimii cel puțin (câteva) 10 (zeci de) ani, îți vei aminti imediat câteva momente care te-au marcat sau în care te-ai schimbat în mod semnificativ și în câteva propoziții ai termina rezumatul.

Timpul trece foarte repede și parcă nu ai ce să faci. Dar există o soluție!

Experiența terapiei primei cauze

Sesiunile de terapia primei cauze, atât din postura de terapeut dar mai ales din cea de client mi-au oferit o perspectivă de prima mână foarte interesantă. Atunci când ești client pierzi complet legătura cu ritmul în care trece timpul. Cele 3-4 ore care au trecut de la începutul sesiunii sunt o surpriză uriașă pentru că nu pare să fii trecut mai mult de o oră, în cel mai bun caz.

Experiența vieții de zi cu zi, relativitatea

Revenind la viața de zi cu zi, avem cu toții la îndemână două perspective foarte clare. Cea în care desfășori o activitate plăcută și timpul trece foarte repede. Și cea în care ești implicat într-o activitate neplăcută și timpul trece foarte încet. Această relativitate a percepției timpului a fost exprimată foarte sugestiv și de Albert Einstein, citez:

Pune mâna pe o plită încinsă pentru un minut și o să pară că trece o oră. Stai cu o fată drăguță timp de o oră și o să pară ca un minut. Asta este relativitatea.

Dar nu relativitatea în sine ne interesează ci esența pe care o scoate la iveală cu privire la trecerea timpului. Aceiași perioadă de timp observată în mod obiectiv o percepi în mod diferit în funcție de percepția pe care o ai. Dacă asupra timpului obiectiv nu ai vreo influență, ține doar de tine să îți descătușezi puterea asupra percepției pe care o ai asupra trecerii timpului.

Punând toate aceste informații cap la cap, de la sesiunile de terapie la percepția trecerii timpului în viața de zi cu zi apare ușor, ușor și soluția.

Ce se întâmplă în timpul sesiunii de terapie?

Pe durata sesiunii ești ghidat în mod intenționat către o călătorie interioară în cadrul căreia ești absorbit de propriile trăiri interioare. Un proces asemănător cu cel în care citești o carte sau urmărești un film care îți place foarte mult. Acesta este primul aspect pe care te rog să îl reții: timpul parcă trece mai repede în momentele în care ești absorbit de trăiri interioare.

Ce se întâmplă când trăiești momente neplăcute?

Poate că nu ți-ai ținut mâna pe o plită închisă timp de un minut și nici nu te sfătuiesc să o faci, dar cel mai probabil ai fost cel puțin o dată la dentist și ai suportat durere. Sau ai fost certat de cineva pe bună dreptate. Sau obosit fiind, ai simțit febră musculară și a trebuit să mergi mai departe sau să continui ceea ce aveai de făcut. Percepția pe care o ai este că timpul trece greu sau foarte greu în asemenea situații.

Diferența, precursorul soluției

Bun, și acum ce să faci? Să treci doar prin situații neplăcute pentru a trece timpul mai încet? Parcă nu este o soluție de dorit. Soluția vine ca urmare a observării a ceea ce se întâmplă cu noi în cele două tipuri de situații.

Astfel apare al doilea aspect pe care te rog să îl reții: în momentele dificile descrise mai sus ești foarte prezent.

Stimulii corpului te atenționează în mod constant și te obligă să fii atent la aici și acum, la relația ta cu mediul în care te afli. Spre deosebire, în momentele în care ești fericit sau te simți bine ajungi să fii absorbit de ceea ce simți și mai puțin prezent în ceea ce se întâmplă, pentru că îți place ceea ce simți.

Soluția

Bun, deci ceea ce poți să faci în legătură cu momentele fericite este să îți păstrezi atenția la ceea ce se întâmplă cu tine și nu neapărat în tine. Stimulii fizici, respectiv cele cinci simțuri de bază îți sunt de ajutor în acest sens. Dar atenție mare, pentru a nu deveni iar absorbit de cum te fac să te simți respectivele senzații păstrează atenția la impulsurile senzoriale.

Deci în primul rând acorzi atenție stimulilor fizici, iar în al doilea rând păstrezi atenția asupra lor.

Spre exemplu, într-un context care îți face plăcere și nu numai poți să îți folosești cele cinci simțuri de bază astfel:

Simțul vizual:

 • observă culorile mediului în care ești, ale persoanei cu care te însoțești (ochi, păr, haine etc) sau ale lucrurilor care te înconjoară;
 • observă formele pe care le întâlnești în jurul tău cum ar fi: ornamente, alte elemente de design, linii, forme geometrice, tipare, mărimi, proporții;
 • observă dacă sunt elemente în mișcare și mișcarea acestora. Poți face asta de la persoana cu care vorbești, la persoanele care trec pe lângă tine. Spre exemplu când cineva vorbește vei înțelege mai bine ceea ce spune dacă urmărești mișcarea buzelor și mimica feței;
 • observă clădirile, copacii, plantele și oamenii pe lângă care treci;
 • și dintre toate acestea oprește-te un pic și acordă-le mai multă atenție celor care îți atrag atenția.

Simțul auditiv:

 • ascultă sunetele pe care le scot diferitele lucruri care se află în jurul tău;
 • ascultă din când în când sunetul ceasului;
 • ascultă chiar și liniștea unor anumite locuri;
 • ascultă intonațiile și inflexiunile vocale ale celui cu care conversezi. Ascultă ceea ce îți spune și fi atent la asta în loc să fii mereu atent la ceea ce vrei tu să spui.
 • ascultă sunetele dintr-o melodie produse de diferitele instrumente.

Simțul tactil:

 • simte textura alimentelor pe care le mănânci;
 • simte textura lucrurilor pe care le apuci cu mâna;
 • simte materialul hainelor pe care le îmbraci;
 • simte produsele cosmetice pe care le folosești;
 • simte denivelările solului pe care calci.

Simțul gustativ:

 • mestecă mai încet pentru a degusta ceea ce mănânci;
 • bea cu atenție pentru a simți tipuri diferite de apă, de ceai, de cafea șamd;
 • din când în când adu-ți aminte de ce înseamnă să fii bebeluș și gustă unele lucruri;
 • gustă de câte ori ai ocazia natura direct din copac sau din grădină prin fructele și legumele pe care ți le oferă;
 • gustă zăpada, gheața, cârcelul de viță de vie, frunza de păpădie, murele din pădure, apa de izvor.

Simțul olfactiv:

 • miroase alimentele înainte să le mănânci. În afara unei experiențe culinare mai bogate, eviți și mâncarea alterată;
 • miroase băuturile pentru a descoperii aroma fiecăreia;
 • miroase aerul dintr-o încăpere, aerul dimineții și pe cel de pe malul mării sau din vârful muntelui;
 • miroase pielea persoanei iubite;
 • miroase pâinea proaspătă, aerul de după ploaie, lemnul, iarba proaspăt tăiată, mugurii coniferelor, nisipul, florile, hainele curate și cărțile noi.

Ancorarea în prezent

Ancorarea în prezentul înconjurător devine din ce în ce mai ușoară pe măsură ce o practici și îți menții atenția folosindu-te de simțuri.

Așa vei face ca timpul să treacă încet și în momentele plăcute. Este primul pas pentru a dobândi o experiență bogată a lui aici și acum.

Încetinește percepția asupra trecerii timpului evitând în mod voit să devii absorbit de trăirile interioare din viața de zi cu zi. Iar trăirile pe care le experimentezi ce cele mai multe ori sunt gândurile, șirul nestăvilit de gânduri, griji și preocupări. Când te trezești că ești furat de propriile gânduri pune atenția în mod voit la ceea ce trăiești în acea clipă, la ceea ce este în jurul tău, la ceea ce poți face și la ceea ce faci.

Există și o excepție. Cei în a căror meserie apelează la creativitate. Subiectul creativității îl voi aborda în alt articol. Dar chiar și tu cel/cea care îți folosești creativitatea pentru a munci ai suficient de multe alte momente în care de fapt ai nevoie doar să fii prezent.

Evadează din capcana trăirilor interioare involuntare și îmbogățește-ți viața aici și acum folosindu-te de simțuri. Astfel deși nu vei avea 25 de ore într-o zi, vei avea ore pline de viață, vei aduna o viață plină.

Notă: Sunt lucruri pe care le poți face și dincolo de cele cinci simțuri, însă acestea în articolele viitoare. Deocamdată practică ancorarea în prezent cu ajutorul celor cinci simțuri.

 

Share
Posted in Despre terapie, Susține