Marele secret pe care îl cunoaștem toți

TransformareTe bucuri de o dimineață frumoasă, în sfârșit a venit primăvara. După mai multe zile de frig și ploaie soarele îți zâmbește iar, chiar dacă este luni. Ieși din casă. Orașul nu mai pare gri și nepăsător ca în urmă cu câteva zile. Tragi aer în piept și te îndrepți spre serviciu. Într-o clipă însă, fără voia ta, uiți de bucuria regăsirii cu soarele.

Varianta 1:

Îți dai seama că ți-a fost furat portofelul în autobuz și de abia luasei salariul, în numerar, tocmai de data aceasta.

Varianta 2:

Șeful, pe care îl credeai prieten, urlă la tine și te nedreptățește de față cu toți colegii tăi, doar pentru a arăta că el este șeful și nu faci cum vrei tu.

Varianta 3:

Te întâlnești cu soțul tău care vine din tura de noapte. Are privirea neagră, chipul întunecat și afli pentru prima dată, palma grea. Te lovește de câteva ori aruncându-ți cuvinte pe care nu le poți înțelege, nu îl poți înțelege și nici pe tine.

Acestea sunt traume. Au un început clar și un sfârșit bine definit: despărțirea bruscă de ceva important pentru tine, transformarea pe neașteptate a unor relații, un moment în care ești abuzat fizic. Dar ce se întâmplă când…

A venit vara, răcoarea dimineții este tot ce ți-ai putea dori în plin anotimp torid. Te-ai bucura și de cerul senin și de fântâna arteziană. Orașul este luminos, dar pentru tine totul este gri și nu îți mai pasă. Nu îți mai pasă nici măcar de tine. Parcă nici nu mai poți respira bine. Foarte puține lucruri îți aduc zâmbetul pe buze sau deloc. Vrei să pleci, să evadezi, dar…

Varianta 1:

Rata la creditul pe care l-ai făcut s-a dublat. Parcă a fost un făcut. Acum un an, la o lună după ce ți-ai pierdut portofelul după ce încasei salariul, cursul valutar a explodat. Totul în defavoarea ta. Acum trăiești de pe azi pe mâine, cu foarte puțini bani și mereu dator. Mereu îți lipsește câte ceva. Ai ajuns să te ferești să fii chemat la o ieșire în oraș, inventând tot felul de motive. Îți este rușine, dar trebuie să refuzi. Și de data aceasta te simți prizonier, cu mâinile legate.

Varianta 2:

La corporație mai ai 4 ani din totalul de 5 pe care ai semnat contractul. Ți-ai dorit mult să faci un MBA și te-ai bucurat când șeful a spus ca aranjează el să plătească firma pentru tine. Doar să rămâi la ei în următorii cinci ani. Te-ai simțit bine până atunci, de ce n-ai fi făcut-o. Aveați o relație foarte bună și niciun motiv de îngrijorare.

Dar de când te-a umilit în fața colegilor doar ca să arate cine este șeful ți-a fost din ce în ce mai greu. Trădarea pe care ai simțit-o inițial a continuat cu o atitudine nepăsătoare la adresa ta. Ai stat și ai înghițit. Nu aveai și nu ai nici acum de unde să plătești costul MBA-ului. Ești demoralizată, fără energie. Pasiunea pentru meseria ta, deși nu a murit, este umbrită total de dezamăgire, uzură și disconfort.

Varianta 3:

A trecut mai bine de un an de la prima bătaie încasată de la soțul tău. Din păcate au urmat și altele. Iar promisiunea schimbării a fost încălcată de o altă și o altă palmă. Ai vrut de multe ori să te desparți de el, dar cum să te descurci singură cu un copil mic? Ce va zice lumea? Poate soțul se va opri, poate în cele din urmă se va schimba…

Repetarea unor situații traumatice pe o perioadă mai lungă de timp, fie ele de intensitate mai mare sau mai mică, aduc o stare de mahmureală sufletului. O stare în care nu te mai bucuri de culoare, de emoții și de legăturile pozitive cu cei din jur. Ți se așterne un văl greoi peste felul în care îți trăiești viața, nu mai ai energie, nu mai ai curaj. Această stare de mahmureală continuă a sufletului îți slăbește capacitatea de a trăi emoții profunde. Ajungi să te comporți mecanic și lipsit de viață.

Dacă traumele punctuale, de moment, sunt răni, stările traumatice prelungite sunt ca o bătătură care în timp devine din ce în ce mai dureroasă și de care crezi că nu poți să scapi.

Ce te poate ajuta?

Unul din cele mai importante lucruri care te ajută în asemenea momente consțtientizarea. Să îți dai seama c- dincolo de constrângerea (mai mult sau mai puțin restrictivă) situației în care te afli, ești prizonierul acesteia doar dacă abandonezi. Nu abandona. Nu te abandona circumstanțelor dificile prin care treci. Atât cât poți, puțin câte puțin în fiecare zi acționează pentru a-ți redobândi puterea. Intră în contact cu oameni ca au trecut prin ceea ce treci tu, cere ajutor și fi prezent și atent la ce oportunități apar, la ceea ce ți se oferă. La un moment dat, apar oportunități de schimbare și dacă le urmezi dincolo de frica de necunoscut poți începe să schimbi situația în care te afli.

Ideea că nu poți face nimic, că nu ai soluție, că nu poți schimba o ai doar ținând cont de ceea ce ai experimentat, trăit până acum. Ieși din această sferă de autosuficiență, a cunoscutului, a lipsei riscului și caută în mod activ noi idei, noi acțiuni, noi perspective, noi moduri de a face ceea ce până acum ai făcut doar într-un anumit fel.

În cazul în care nu răzbești nici așa sau nivelul tău de energie este deja mult prea mic, din ce în ce mai mic, dacă doar te târăști, terapia primei cauze și alte terapii îți pot veni în ajutor. Caută un terapeut care să te înțeleagă, în care poți să ai încredere și care să nu îți creeze dependență de vizitele la cabinetul lui/ei.

Viața de zi cu zi

În viața de zi cu zi, pentru cei care nu se confruntă cu astfel de situații atât de apăsătoare și de lungă durată, această perspectivă a traumei repetate este o bună oportunitate de a-și reaminti marele secret pe care îl cunosc toți: repetiția poate deforma, schilodi suflete, dar le poate și înnobila. Repetiția deformează munți, dar umple și oceane. Ne poate îmbolnăvi, dar și să ne aducă o viață activă și îndelungată. Pentru a parafraza un proverb bine cunoscut:

„Repetiția este mama transformării.”

Rezultatul procesului de transformare depinde de ceea ce repeți, nu de ceea ce dorești. Este mai puțin important sau aproape deloc important ceea ce vrei să ajungi în comparație cu ceea ce repeți, cu ceea ce faci în mod repetat.

Ce ține ascuns secretul?

Dar de ce este totuși marele secret, dacă tot îl cunoaștem toți? Pentru că stă îngropat, ascuns în spatele unuia dintre viciile modului în care trăiești și trăim: dependența de satisfacția imediată, de plăcerea obținută instant, de dopamină.

Deși puterea enormă a repetiției este prezentă în viața ta, o treci de cele mai multe ori cu vederea lăsându-ți atenția, puterea, efortul și inițiativa să îți fie distrase. Pentru mai multă claritate, iată câteva exemple:

  • Dacă îți vei folosi corpul cu mișcări mici, majoritar în poziție șezând, peste 30-60 de ani de astfel de repetiție în ce te vei transforma?
  • Dacă în mod constant mănânci mai mult decât ai nevoie?
  • Dacă vrei mereu să îți impui punctul tău de vedere fără să asculți?
  • Dacă te mulțumești doar să te gândești la lucruri fără să acționezi?
  • Dacă ești mereu nemulțumit de tine cu gândul la o perfecțiune abstractă portretizată în media?
  • Dacă ești mereu în căutare doar de satisfacții imediate, de confort?

Schimbarea

Dacă vrei să schimbi ceva ce acum faci în mod repetat și pe care îl consideri de fapt ca fiind nepotrivit pentru tine, fă mai întâi o listă cu astfel de lucruri. Din listă, alege unul din lucrurile pe care nu mai vrei să îl repeți și doar un lucru. Și în locul lui alege să repeți altceva. Acum rămâne doar să îți folosești atenția și perseverența. Când îți dai seama că faci repetiția pe care vrei să o schimbi, oprește-te și schimbă, continuă cu noua repetiție. Ieși din zona de confort și fă un efort.

Noutatea

La fel în cazul în care vrei să introduci o repetiție nouă, nu neapărat în locul uneia vechi. Fă o listă cu asemenea repetiții noi pe care vrei să le introduci. Folosește ce criteriu ți se potrivește și alege una din listă și doar una. Propune-ți să faci repetiția respectivă timp de trei zile o dată sau de două ori pe zi, când îți aduci aminte. Dacă uiți, procedează la fel ca în cazul administrării antibioticelor. Dacă uiți nu iei doză dublă ci reiei din momentul în care îți aduci aminte. După cele trei zile, propune-ți același lucru pentru următoarele cinci zile, apoi timp de o săptămână, două, o lună. În total vor fi trecut două luni de repetiție la sfârșitul acestui program de repetiție zilnică. Mai departe decizi singur ce vrei să faci.

Rezultate

La început, rezultatele efortului de a repeta s-ar putea să nu fie pe măsura așteptărilor. Asta nu este important. Obiceiurile mai vechi sau cu mai mare dependență necesită repetiții mai îndelungate până să se vadă efectele repetiției schimbării. Dar nicăieri în natură florile nu se transformă în fructe coapte peste noapte sau într-o săptămână.

Satisfacția

Atenție, repetiția nu trebuie să aducă satisfacție. Nu e nevoie să primești sau să îți stabilești o recompensă pentru că repeți ceva ce consideri că este potrivit pentru tine. Satisfacția apare peste un timp, fie el o lună, două, jumătate de an sau mai mult. Este momentul în care observi diferența pozitivă între tu cel de când ai început să faci efortul de a repeta și cel ce vei fi devenit.

Hai, nu mai transforma aceste cunoștințe iar în secretul pe care îl cunosc toți. Acum este redezvăluit. Păstrează-l așa acționând, repetând.

Spor la repetat!

Share
Posted in Despre terapie, Transformă