Kaiterum

Kaiterum este compus din două cuvinte: kairos care în esență semnifică oportunitatea și iterum care înseamnă din nou, iar. Aceasta este esența terapiei primei cauze, o oportunitate de a face iar anumite lucruri dar într-un mod nou sau diferit care poate să aducă echilibru, creștere și vindecare.

Descrierea pe lung a cuvântului kairos din kaiterum

Mai jos poți găsi un extras din wikipedia cu o descriere mai detaliată a cuvântului kairos, descriere care la rândul ei se dovedește a fi destul de detaliată pentru o sesiune de terapia primei cauze.

„Kairos este un cuvânt antic grecesc care înseamnă momentul potrivit sau oportun (momentul suprem). Grecii antici aveau două cuvinte pentru timp, chronos și kairos. În timp ce primul se referă la cronologia sau secvențialitatea timpului, cel din urmă semnifică un interval de timp, un moment cu o durată nedeterminată în care un eveniment semnificativ are loc.

În mitologia greacă, Caerus sau Kairos era personificarea oportunității, norocului și a momentelor favorabile. Era arătat doar cu o singură șuviță de păr. Corespondentul său la romani era Occasio sau Tempus. Caerus este mezinul lui Zeus. Caerus și Fortuna devin amanți după ce Caerus a neglijat să își uzurpe tatăl așa cum toți au crezut că va face.

Caerus este măsura cerută care duce la atingerea scopului. Acest zeu aduce ceea ce este convenabil, potrivit și vine exact în clipa în care trebuie. Uneori ar putea fi momentul critic sau periculos, dar de cele mai multe ori Caerus reprezintă ocazia avantajoasă sau favorabilă. De aici și ceea ce este oportun sau „Oportunitatea”. În epoca helenistică (așa cum ne informează P. Chantraine) termenul era de asemenea folosit și pentru „timp” sau „anotimp” (timpul potrivit, sau anotimpul potrivit).

În timpurile moderne, în articolul său „Etnografia retorico-critică: regândirea locului și procesului retoricii”, Aaron Hess propune o definiție a cuvântului kairos pentru zilele noastre care unește cele două aplicabilități clasice ale sale. Hess a abordat punctul de vedere al lui Poulakos care menționează că, „Pe scurt, kairos enunță că ceea ce este spus trebuie să fie spus la momentul potrivit”. De asemenea, sugerează că în plus pe lângă atemporalitate kairos are și caracteristica adecvării. Conform lui Hess, kairos poate fi înțeles fie ca, „eticheta adecvată sau conformitatea unui act de moment sau de cuvânt, insinuând sprijinul pe ceea ce este dat sau cunoscut” sau ca, „oportunul, spontanul, sau actualul”. Deși aceste două idei despre kairos pot părea conflictuale, Hess menționează că oferă o înțelegere mai cuprinzătoare a termenului. În plus, ele încurajează creativitatea, care este necesară să te adaptezi la obstacole și opinii neprevăzute care pot altera momentul oportun sau potrivit. Fiind în stare să recunoști caracterul potrivit al unei situații în timp ce ai abilitatea de a te adapta la discursul cuiva îți permite ca avantajul oferit de kairos să se transforme în succes. Definiția actualizată a lui Hess pentru kairos concluzionează că alături de a profita de avantajul celeritatea și oportunitatea unei situații, termenul implică de asemenea și să fii conștient de și implicat în mediul în care situația se desfășoară pentru a beneficia din plin de folosirea momentului oportun.”

Mă poți contacta dacă ai întrebări despre cuvântul kaiterum și legătura sa cu terapia primei cauze.