Tu

Scurt ghid al paginii de internet

Contribuție

Când ești zădărnicit constant de același lucru, sau ajungi la același rezultate nedorit în urma acțiunilor tale, s-ar putea să ai o problemă în a-ți controla o parte din viață. Indiferent cât de firavă sau consistentă, ai o contribuție la situația prin care treci. Poți fi sau nu conștient de ea. Într-un fel sau altul, această contribuție există. Odată ce o recunoști, faci primul pas în a-ți schimba perspectiva din „mi se întâmplă lucruri”, în „fac lucrurile care mi se întâmplă”. Astfel, faci de fapt primul pas pentru a-ți recăpăta puterea.

Pacient sau client?

În domeniul medical auzi mereu termenul de pacient. Aici, din pacient te transformi în client. Diferența între un pacient și un client este că pacientul participă pasiv la procesul terapeutic. Tu ca și client, pe de altă parte, participi activ în procesul terapeutic.

Tu ca și client ești dispus să te angajezi somatic, emoțional și mental în procesul terapeutic, acordând atenție fiecărui tip de simptom trăindu-l sau retrăindu-l. Astfel, vei trece printr-un proces confruntațional. Vei retrăi momente dure și dificile cu scopul de a dobândi posibilitatea să le integrezi ca experiențe complete. Această abordare are o minimă considerație din punctul de vedere al confortului sau ușurinței. Totuși, vei parcurge iar momentele dificile ghidat de terapeut cu o considerație foarte atentă asupra resurselor pe care le ai la dispoziție. Poți citi mai mult despre aspectul confruntațional al metodei terapeutice aici.

Implicare

În contrast cu nivelul de implicare menționat mai sus, ai de făcut doar două lucruri: să spui primul lucru, cuvânt, imagine sau sentiment, care îți vine în minte la întrebările puse de terapeut și să oferi răspunsuri sincere și complete indiferent cât de ciudate, neverosimile sau fără legătură par la prima vedere.

Primul lucru care vine în minte

Primul lucru care îți vine în minte joacă un rol foarte important pe parcursul acestei metode terapeutice. De obicei, tinzi să oferi înțeles imediat lucrurilor care sunt în jurul tău și celor care îți apar în minte. În cazul terapiei primei cauze este la fel cu un singur amendament legat de înțeles, de sens.

Înțelesul

Lucrurile capătă din ce în ce mai mult sens pe măsură ce ședința de terapie avansează. O comparație este ca și cum la început apar doar litere, ca apoi din ele, ușor, ușor să se formeze cuvinte. Cuvintele vor forma propoziții, iar propozițiile se vor aduna într-o narațiune biografică. Fiecare ședință de terapie se va constitui la sfârșit într-o narațiune biografică foarte personală, bogată și plină de conținut și sens. Deci, păstrează-ți cumpătată dorința de înțeles la început și spune pur și simplu primul lucru care îți vine în minte. Înțelesul va urma și el.

Convingerile

Concepțiile tale despre lucruri, în general sau în particular, nu sunt neapărat relevante pentru procesul terapeutic. Totuși, o doză sănătoasă de deschidere a minții este necesară. Nimic mai mult decât să îmbrățișezi noutatea așa cum se dezvăluie ea pe parcurs. Iar considerațiile asupra ei să le păstrezi pentru după ce sesiunea de terapie se va fi încheiat.

Important

Totuși este o concepție importantă de care ai nevoie. Și anume, să vii la terapie doar din proprie convingere ca urmare a unei decizii pe care o iei doar tu. Nu veni la terapie dacă altcineva a insistat să vii și te-a convins că ai nevoie să vii. Din acest punct de vedere, relația dintre tine și persoana care duce munca de convingere nu are importanță. Este foarte important să vii ca urmare a unei decizii luate doar de tine.

<< Intro       < Pasul 1 >      Pasul 2 >>