Cheful, un prieten necinstit

Câte lucruri ai de făcut astăzi? Sunt câteva, nu?! Și ce bine ar fi să ai chef să le faci!

chef prieten nesincer

Of, câte lucruri trebuie să fac astăzi. Măcar de aş avea chef.

La prima vedere

Nu ți se pare că atunci când ai chef, acțiunile pe care le ai de făcut sunt parcă mai ușoare. Parcă ai mai mult spor și nu depui chiar atât de mult efort. Ce bine este să ai chef, să fie cheful prietenul tău!

Un prieten necinstit

Dar nu e tocmai un prieten cinstit. Pe cât îți e mai bine cu el pe atât e îți mai greul fără chef. Iar după ce te-ai însoțit cu prietenul tău cheful de mai multe ori, ajungi la cheremul lui. Cum îți dai seama că ai ajuns la cheremul chefului? E simplu. Ai nevoie să faci ceva? Ești în situația în care trebuie să faci un lucru pentru că dacă îl vei face îți va fi mai bine?

Dar nu faci, pentru că nu ai chef.

Asta înseamnă că depinzi de chef mai mult decât îți dai seama. Și poți spune: „Ei și ce?! Îmi place să fac lucrurile când am chef! Ce e rău în asta?!”

Nu e ceva rău. Însă cheful este un prieten necinstit pentru că îți oferă mult mai puțin decât îți ia. Când depinzi de chef:

  • îți pierzi din putere;
  • faci mai puține lucruri decât ai putea;
  • îți poate crește nemulțumirea față de propria persoană;
  • poți ajunge să te implici în activități care doar fac timpul să treacă fără a dobândi ceva la finalul lor.

Schimbarea

Dacă vrei să poți să faci mai multe lucruri, dacă vrei să-ţi (re)dobândești puterea de a face mai multe din lucrurile pe care ți le dorești: schimbă! Și chiar poţi face asta, chiar şi tu, dacă schimbarea o faci pas cu pas.

Abordarea următoare este folosită și în cadrul sesiunilor de atenție focalizată din cadrul terapiei: focalizarea. Focalizează-ți și tu eforturile și energia pe o singură activitate. Cu alte cuvinte, în momentul în care alegi să faci schimbarea (și nu ai nevoie de chef pentru asta) alege-ți o singură activitate pe care trebuie să o faci și care până acum depindea de cheful pe care îl aveai. Şi doar fă-o! Astfel îți poți redobândi puterea.

Nu ai nevoie de chef ca să faci ceva ce trebuie sau ceva ce îți dorești.
De fapt, ai nevoie pur și simplu să te apuci de acea activitate.

La început, este posibil să fie un efort important să faci această schimbare. De aici și recomandarea să pornești schimbarea cu o singură activitate. În momentul în care pentru această primă activitate cu care ai început schimbarea nu mai depinzi de chef, alege o altă activitate șamd. Viața, dispoziția și puterea pe care le ai la îndemână se și te vor schimba în mod pozitiv.

Fata Morgana

Condițiile ideale și cheful sunt de fapt niște Fata Morgana, de cele mai multe ori. Și în puținele cazuri în care le ai sunt de fapt un bonus și nu o necesitate. Dar despre condițiile ideale, într-un alt articol.

Spor la treabă! 🙂

Notă: Drepturile asupra fotografiei aparţin lui Jae (boredom) CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Share
Posted in FocusTagged ,