Sesiunea de atenție focalizată

Provocări

S-ar putea să identifici în viața ta probleme care nu te controlează neapărat. Totuși ești provocat de ele negăsind o modalitate de a le rezolva sau de a le depăși. S-ar putea să te confrunți cu sentimente sau idei care îți provoacă disconfort, stres, neplăceri, tărăgăneală, lipsa motivației și așa mai departe.

Simptomele în rol de indicii

De fapt, problema din spatele situației tale poate sta cu ușurință restrasă cerând să fie descoperită. De fapt ai o problemă care cere să fie descoperită. De aici și toate simptomele și indiciile care apar în timpul zilei și uneori chiar și pe parcursul nopții. Ar putea să îți fie de mare folos o perspectivă proaspătă, una mai clară sau o cercetare mai profundă. Acesta este rolul sesiunii de atenție focalizată.

Motive

Multe motive pot sta între tine și o vedere mai clară asupra esenței problemei cu care te confrunți. De cele mai mult ori, aceste motive își au originea în:

  • atașarea prea mare de obiectivele pe care le ai, fără a mai avea ochi și pentru altceva;
  • predispoziția de a asculta mai mult ceea ce îți spun sau ți-au spus alții decât pe tine însuți;
  • a trăi cu gândul auto flagelant că ai mai puțin merit decât ar trebui de fapt să îți acorzi.

Atenția de sine

Oricare ar fi situația ta, poți să faci pași către o mai bună atenție de sine prin:

  • domolirea vorbăriei din propria minte;
  • străduința către o mai bună înțelegere asupra ceea ce este în jurul tău și înăuntrul tău;
  • lărgirea unghiului în care privești lucrurile pentru a dobândi perspective proaspete.

Atenția focalizată

Poți obține indicii noi și benefice în urma unei sesiuni de atenție focalizată dacă:

  • te afli într-o situație dată de circumstanțele tale actuale de viață în care ceva îți scapă;
  • obiectivul tău este să obții mai multă claritate;
  • pur și simplu ești în căutarea unor noi perspective.

Sesiunea

Așa cum a fost pentru prima dată introdusă, sesiunea de atenție focalizată a fost și încă este folosită sub diferite denumiri în cadrul metodelor psiho-terapeutice care te ghidează în trecut către rădăcina problemei tale. Metoda aduce la suprafață în mod precis nevoile tale în legătură cu situația care îți provoacă probleme. Mai mult decât atât, această nevoie va fi utilizată mai departe în cadrul seiunii de terapie. Iinclusiv în cadrul metodei terapia primei cauze, are rolul de busolă pentru a te orienta către sursa efectivă a problemei tale.

Una peste alta, atât sesiunile de atenție focalizată cât și cele de terapia primei cauze solicită implicarea ta directă în decursul lor. Totuși, principala diferență între ele este obiectivul principal al fiecăreia.

Obiective

Pe de o parte, sesiunea de atenție focalizată va ținti în special către a identifica în fapt problema pe care o ai pentru a o clarifica și a o formula într-un mod concret. Pe de altă parte, terapia primei cauze, țintește către a identifica și a te ghida către prima cauză a problemei tale. Mai mult decât atât, va prelucra momentul primei cauze, pentru a rezolva problema exprimată ca urmare a sesiunii de atenție focalizată. Dacă alegi doar sesiuni de atenție focalizată, va trebui ca rezolvarea problemei să o faci în activitățile de zi cu zi, în concordanță cu noile perspective pe care le-ai identificat în cadrul sesiunii de atenție focalizată. Simplu spus, vei avea o temă de făcut.

Lectură suplimentară

Vei găsi o comparație mai detaliată între o sesiune de atenție focalizată și o sesiune de terapie la rubrica Metode din cadrul secțiunii Transformă din meniu.