Atenția conștientă

Pornirile

Viața ta este direcționată de porniri. Unele porniri precum cele legate de sine: dorințele și nevoile carnale, cele intelectuale, gânduri și ceea ce sufletul caută să dobândească. Altele legate de mediul din jurul tău precum moda și tradițiile. Sunt porniri care sunt stârnite de persoane din viața ta și până la cele care ies la iveală din alte timpuri precum fricile iraționale sau fobiile fără explicație. Pe deasupra, de unele ești conștient, dar nu ești conștient de multe altele. Printre toate aceste porniri încerci să-ți găsești și să urmezi motivația interioară. Cauți propriul fel de a fi, propria cale autentică de-a lungul căreia dacă privești în urmă un sentiment de împlinire sau de recompensă care să te umple. Dorești să îți găsești propria cale și să o urmezi. Această căutare este un proces mult mai clar dacă practici și-ți folosești atenția în activitățile de zi cu zi.

Primul pas către atenția conștientă

Un pas înainte către starea de atenție conștientă este să începi să îți acorzi atenție în prezent, aici și acum. Observă-ți pornirile interioare. Sunt ele o contribuție pozitivă plină de resurse? Dacă da, atunci fă încet, încet loc pentru ele în viața ta de zi cu zi. Începe ușor, oferă stabilitate noilor obiceiuri bune și după aceea crește puțin câte puțin timpul alocat pentru a le practica. Cu alte cuvinte, ajustează ușor, ușor programul tău zilnic. Acționează având la bază pornirile tale pozitive până când acestea devin parte din prioritățile tale.

Sau poate că pornirile tale interioare te pun în situații ciudate, sau par a fi deplasate. În acest caz, fă un pas înapoi și ține privirea înainte. Poți acționa cerând ajutor dacă vrei să le schimbi, să afli care este cauza lor și în final să te eliberezi în aici și acum.

Căi către atenția conștientă

Sunt multe metode și căi care te pot ghida către modalități de a schimba aceste porniri interioare care se potrivesc cu tine cel de aici și acum. Unele din aceste căi ți se potrivesc, alte căi se potrivesc altor persoane diferite de tine. Potrivit, nu înseamnă corect sau greșit. Ci doar corespunzător cu pornirile tale interioare și cu felul tău de a fi. Terapia primei cauze este una dintre aceste metode și căi care poate că este sau poate că nu îți este potrivită. Dacă ai dubii sau neclarități te invit să îmi trimiți întrebările care îți apar sau pur și simplu să vii la o programare și să o experimentezi pentru a vedea cum merge pentru tine.

De asemenea, pe drumul către atenția conștientă acordă atenție și pornirilor care vin din exterior. Poate sunt de bun augur sau poate sunt provocatoare sau neplăcute. Oricum ar fi, privește-le. Care sunt oportunitățile pe care le oferă? Care sunt provocările? Te țin viu, proaspăt și te ajută să crești? Sau te țin captiv într-o capcană de aur sau poate una ruginită?

Oportunități

Dacă îți oferă oportunități, acționezi pentru a le fructifica? Ia în considerare să acționezi protejând ceea ce este prețios în viața ta și în același timp asumându-ți riscul noului.

În orice caz, atenția conștientă este una dintre cele mai importante resurse care te țin în viață și te dezvoltă. Antreneaz-o! Hrănește-o! Cultiv-o!

<< Pasul 15       < Pasul 16 >      Pasul 17 >>