Ajutor

Cere ajutor

Poți beneficia de mai multe metode care să îți ofere ajutor. Pentru un punct de plecare solid în cele mai multe cazuri încearcă mai întâi să realizezi că ai o problemă și că ai nevoie de ajutor. Asta înseamnă și să vii la terapie din proprie convingere. Nu veni la terapie pentru că cineva te împinge de la spate.

O abordare sănătoasă pentru a cere ajutor îți va schimba în mai bine întrega perspectivă. Totuși, este o situație în care să ceri ajutpr este de fapt parte din sau se transformă într-o capcană. Capcana impresiei că tot timpul ai nevoie de ajutor. În acest caz s-ar putea să fie foarte dificil sau chiar imposibil să beneficiezi de o sesiune de terapia primei cauze.

Acordă atenție

Pornind de la ideea că ai atitudinea sănătoasă de a cere ajutor, ai făcut deja un pas mare înainte. Al doilea pas important este să acorzi atenție. Sunt anumite situații care scot în evidență foarte bine problema pe care o ai. Când ele au loc, atenția conștientă pe care o acorzi te ajută să îți dai seama mai bine ce se întâmplă cu tine. Astfel problema pe care o ai devine mai clară.

Această abordare va clarifica în mod precis privința în care ai nevoie de ajutor. De exemplu, ai dificultăți cu vorbitul în public. Dar mai specific ai nevoie de ajutor pentru a putea să îți controlezi emoțiile.  Și în mod particular îți este frică de posibilitatea în care faci o gafă și cei cărora le vorbești vor râde de tine.

Consecințe

Complementar, poți evalua cât de important este pentru tine să îți rezolvi problema. Acordă doar atenție pentru a identifica consecințele problemei tale asupra ta și asupra felului în care îți trăiești viața.

Acordă considerație

Și în al treilea rând, în măsura în care situațiile permit acest lucru, anunță presoanele în care ai încredere și sunt influențate de problema ta. Spune-le că ai respectiva problemă și că te străduiești să o rezolvi. Sau cel puțin, ia în considerare felul în care situația ta influențează persoanele din jurul tău. Și în special pe cele care depind de tine sau joacă un rol împortant în viața ta.

<< Pasul 4       < Pasul 5 >      Pasul 6 >>